Wandelen in Glimmen

Plaatselijk Belang Glimmen > Wandelen in Glimmen

Wandelen in Glimmen.

We hebben een aantal wandelingen uitgezet die een goede indruk geven van Glimmen en omgeving.

Nb: de aanwijzingen om af te slaan zijn als RD, LA en RA in de tekst opgenomen.

Route 1: Glimmen het dorp

Lengte: ongeveer 5 km.
Pad: Grotendeels verhard en enkele zandwegen
Start en parkeermogelijkheid bij het dorpshuis “de Groenenberg” aan de Markeweg.

Volg het onverharde pad links naast het dorpshuis.
U komt op de Hoge Hereweg, de oude postkoetsweg van Groningen naar Coevorden. LA en op eerstvolgende driesprong staat rechts de voormalige politiepost Glimmen, gebouwd in 1916, thans particuliere woning. Hoge Hereweg volgen.

Op volgende driesprong links de Molenberg, de plaats waar de korenmolen heeft gestaan. In 1820 is de molen verplaatst naar Haren. Links staat nog de z.g. Sarrieshut uit de 18e eeuw. Dit was het huis van de commiezen, die belasting inden op het malen van koren etc. Op de plaats van de boerderij rechts van Hoge Hereweg stond vroeger het molenaarshuis. De streek hier heet Harendermolen.

Vervolg Hoge Hereweg en waar deze op de Rijksstraatweg uitkomt staat Huize Weltevreden. In 1806 gebouwd als herberg en enige jaren later gekocht door de bemiddelde Geertruida Jullens, die na haar overlijden in 1865 het huis bestemde voor het huisvesten van oude vrouwen en mannen die tot de Nederlands Hervormde Kerk behoorden. Uitgebreid in 1966 tot 12 wooneenheden voor ouderen. Het pand bezit nog een authentieke voogdijkamer. Het complex is niet toegankelijk voor publiek. Gevelsteen aan westzijde.

LA en volg Rijksstraatweg. Meteen rechts boerderij Weltevreden van het Oldambster type met fraaie windveren (1867). In 2010/2011 verbouwd.
No 12: huis Haaksbergen. Tot 1920 was hier gevestigd het bedrijf van de bekende orgelfabrikant van Oeckelen.
No 15: Villa De Kooikamp, in de oorlog gevorderd door de Duitsers; daarna tehuis voor voogdijkinderen.
Thans bewoond door kunstschilder.
No 20: kunstwerk in baksteen : Don Quichotte van architect en beeldhouwer E. Reitsma.

No 17: oorspronkelijk tuinhuis van het Huis te Glimmen bij de ingang van het Quintusbos (route 3). Bos en singels aangelegd in 1824 en genoemd naar de notaris jonkheer R.A. Quintus, vroegere bewoner van het Huis te Glimmen.

Bij driesprong en kruising RD.
Bij eerstvolgende weg RA, Oude Steeg. Onverhard pad naar rechts volgen.
Op driesprong LA Nieuwe Kampsteeg.
Op driesprong LA. Meentweg. Oud-Glimmen met boerderijen van het hallenhuistype.

 

Op driesprong rechts aanhouden en Rijksstraatweg oversteken.
Oude Schoolweg, met OBS gebouwd in 1900. Links ervan het Meestershuis in chaletstijl; van 1966 tot 1980 dorpshuis en postkantoor.

Voor spoorwegovergang LA Parallelweg. Over het spoor is de Glimmer Es (route 2). No 65: Loods van het vroegere tuinarchitectenbedrijf Vroom, ooit ook in gebruik geweest als christelijke school en kerkgebouw.

Tweede straat LA Dennenlaan, RA Hulstweg, bij Meidoornlaan RA en meteen LA Kastanjelaan.
Op hoek met Nieuwe Schoolweg: Protestantse kerk van architect E. Reitsma, gebouwd in 1949/50.

Rechtsaf langs de Christelijke Nationale school (1932), hoogoprijzend schilddak en sober –expressionistische details. Op driesprong LA Markeweg en u bent weer bij het dorpshuis.